Motivatie

Een organisatie vol samenwerkende en gemotiveerde werknemers, waarmee je het optimale resultaat kan behalen? Dit klinkt als een ideaal plaatje en is voor veel organisaties een dagelijkse uitdaging. Het kan inderdaad lastig zijn om iedereen te motiveren, maar het is zeker niet onmogelijk.

Motivatie is een concept dat in veel onderzoek is uitgelicht. Over het algemeen wordt motivatie beschreven als een interne staat die een persoon tot gedragingen zet. Een veelgenoemde motivatietheorie is de goal-setting-theorie, waarbij motivatie in verband wordt gebracht met de wil om een doel te behalen.

Het stellen van doelen leidt tot motivatie om werkzaamheden te verbeteren. Deze verbetering kan worden bereikt door toename in aandacht, moeite en doorzettingsvermogen. Doelen stellen is echter lastiger dan het lijkt. Er zijn veel aspecten die hierbij in acht moeten worden genomen, waaronder:

  • Communiceer duidelijk over doelen en pas het doel waar nodig individueel aan; een voorwaarde voor motivatie is dat de werknemer het doel accepteert.
  • Bied voldoende feedback. Feedback maakt voor werknemers inzichtelijk hoe ze hun werkzaamheden moeten aanpassen om de doelen te behalen.
  • Geef niet alleen uitdagende, maar ook haalbare doelen.
  • Stel specifieke doelen op, zodat het duidelijk is wanneer het doel is behaald.
  • Uiteraard moeten andere doelen binnen de organisatie niet conflicterend zijn.
  • Beloon het behalen van de doelen. Dit kan zowel met monetaire beloningen (bonus, cadeautje) als niet-monetaire beloningen (werknemer van de maand, complimenten).

Naast het stellen van doelen, kan motivatie nog op veel meer manieren worden bevorderd. Meer informatie? Neem dan contact met ons op. Dat kan via 024-3505002 of hr-advies@flexisuitzendbureau.nl. We komen graag langs om te bespreken wat wij voor jullie kunnen betekenen.